Wat is CMD?


Representatie van het world-wide-web in 2003.
bron: www.opte.org

De Haagse CMD’er, opgeleid tot Interaction Designer, koppelt techniek aan design, maakt innovatie toegankelijk voor mensen en zoekt naar wat we willen, steeds voorbij de grens van wat al kan.

Bijna 93% van de Nederlandse bevolking maakt regelmatig gebruik van het Internet. Nederland behoort daarmee tot de koplopers in de wereld [1]. Meer dan 65% van de Nederlandse bevolking koopt online en ook hierin lopen de Nederlanders voorop [2]. In 2010 was de online omzet € 7.7 miljard, al zo’n 9% van de totale detailhandel, een verdriedubbeling in vijf jaar tijd [3]. In 2012 kwamen er wereldwijd zo'n 51 miljoen nieuwe websites bij [4].

De trend is duidelijk: het Internet zal uitgroeien tot hèt kanaal voor de meeste persoonlijke en zakelijke activiteiten, overal en op elk moment toegankelijk. Dat is een geweldige uitdaging voor de CMD’er want al die activiteiten moeten worden ontworpen!

De concurrentiestrijd op het Internet wordt in feite bepaald door twee aspecten: populariteit en gebruiksgemak – usability. Populariteit heeft te maken met hoe goed je het instrument van de zoekmachines en de sociale media weet te bespelen. Bij usability gaat het erom dat je ontwerp perfect past bij wat de gebruiker kan en wil.

Voor Interaction Designers is het Internet één van de domeinen waarvoor zij interacties tussen mens en machine ontwerpen. De Haagse CMD’er, opgeleid tot Interaction Designer, heeft de prachtige rol om techniek te koppelen aan design, om innovatie toegankelijk te maken voor mensen, om te zoeken naar wat we willen, steeds voorbij de grens van wat al kan.

[1] Bron: Internetworldstats.com

[2] Bron: Eurostat (European Commission)

[3] Bron: ING.nl

[4] Bron: royal.pingdom.com